Barclays neemt afscheid van een belangrijk deel van zijn handel in grondstoffen.

De Britse bank, nu nog een van de grootste grondstofhandelaren ter wereld, bevestigde dinsdag de berichten die hierover al eerder in de media circuleerden.

Barclays stapt uit de handel in metalen, energie en landbouwproducten. De bank blijft wel actief in onder meer kostbare metalen en enkele olie- en gasproducten.

Scherper toezicht

Verscheidene branchegenoten gingen Barclays al voor in de beslissing om de handel in grondstoffen vaarwel te zeggen, onder meer omdat het toezicht hierop steeds scherper wordt.

De Amerikaanse Federal Reserve liet vorig jaar al weten dat het banken misschien zou dwingen zich uit de grondstoffenhandel terug te trekken omdat de activiteiten te veel risico’s met zich mee zouden brengen. Daarnaast brengt de handel minder op door de lagere en minder fluctuerende prijzen.

Morgan Stanley kondigde eind 2013 aan zijn oliehandelstak af te stoten. Deutsche Bank perkte zijn activiteiten in de grondstoffen eveneens flink in. In maart meldden bronnen dat ook JPMorgan zijn onderdeel dat handelt in fysieke grondstoffen gaat verkopen.

Goldman Sachs houdt vol

Goldman Sachs liet echter recent nog weten dat de activiteiten ,,te belangrijk waren voor cliënten om los te laten''. Financieel topman Harvey Schwartz merkte onlangs op dat de bank nu zou kunnen profiteren van het vertrek van concurrenten uit de handel. Volgens Schwartz waren de banken die nu uit de grondstoffen vertrekken, relatief recent in de handel gestapt. ,,Zij waren er niet in de jaren negentig. Wij zitten er al sinds 1981 in''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl